Over Airport Library

Airport Library op Schiphol is de eerste luchthavenbibliotheek ter wereld en een veelgeprezen voorbeeld voor soortgelijke initatieven over de hele wereld. De bibliotheek werd meerdere keren door buitenlandse bezoekers uitgeroepen als één van de beste verblijfplekken op Schiphol en verscheen in onder andere The New York Times. Airport Library bevindt zich aan de Holland Boulevard, het gebied waar passagiers die buiten de Schengen-landen reizen op een leuke manier kunnen ontspannen terwijl ze op hun vlucht wachten. Hier kunnen ze kennis maken met wat de Nederlandse kunst en cultuur te bieden heeft. 

Hoe werkt het?

In Airport Library kan je Nederlandse literatuur of kinderboeken lezen, van klassiekers tot nieuwe publicaties. Blader door fotoboeken, verwonder je over de mooiste Nederlandse kunst, design en architectuur of verdiep je in de Nederlandse geschiedenis. Er is voor ieder wat wils! De bedoeling is dat de boeken van Airport Library (te herkennen aan een sticker en/ of aan een stempel in de binnenkant) in Airport Library blijven, zodat ook andere reizigers er gebruik van kunnen maken. Er zijn twee literatuurbakken waar reizigers hun eigen uitgelezen boeken kunnen achterlaten voor andere reizigers en die mogen uiteraard gewoon mee. 

Airport Library biedt reizigers voorbij de security terwijl ze wachten op hun vlucht:

  • 500 vertaalde boeken van Nederlandse auteurs, in meer dan veertig talen;
  • (foto)boeken over kunst, geschiedenis en Amsterdam;
  • digitale schermen met wisselende presentaties over Nederlandse cultuur;
  • wisselende tentoonstellingen over vooral Nederlandse literatuur;
  • muziek van de beste Nederlandse musici (audio & video).

De dagelijkse zorg voor de bibliotheek is in handen van vier gepensioneerde bibliothecarissen, de 'airportlibrarians'. Eén van hen is actief op Twitter als @airprtlibrarian en heeft meer dan duizend volgers. Een mooie invulling van het vak van bibliothecaris!