Organisatie

Airport Library werd in 2010 als eerste luchthavenbibliotheek ter wereld geopend op initiatief van Probiblio, VOB en de openbare bibliotheken Amsterdam en Haarlemmermeer, met steun van Schiphol. In 3,5 jaar tijd trok deze bibliotheek meer dan 1,25 miljoen bezoekers. Inmiddels zijn er zo’n twintig internationale bibliotheekvoorzieningen op luchthavens.

In 2014 werd Airport Library vanwege de renovatie van de Holland Boulevard gesloten en afgebroken. De huidige Airport Library werd op 7 september 2017 geopend en was in beheer van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Per 1 juli 2019 wordt Airport Library beheerd door Probiblio in opdracht van het Nederlands Letterenfonds.

Samenwerkingspartners

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is de belangrijkste financier van Airport Library. En natuurlijk is Schiphol een belangrijke partner: facilitair, financieel, publicitair en inhoudelijk. 

Voor het verzorgen van de collectie en activiteiten werkt Airport Library samen met verschillende (culturele) organisaties in Nederland. Speciale vermelding verdient het Nederlands Letterenfonds dat alle vertaalde Nederlandse boeken levert, de meeste tentoonstellingen organiseert en meewerkt aan evenementen. Daarnaast hebben verschillende musea boeken gedoneerd of aangeboden tegen de inkoopprijs, waaronder het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Anne Frank Huis, Van Gogh Museum, Stichting Gispen Collectie en Bijzondere Collecties van de UvA. 

De nieuwe bibliotheek is opgebouwd uit 5.500 afgeschreven bibliotheekboeken gedoneerd door bibliotheken uit heel Nederland.