Nieuws

65 jaar Gouden Boekjes in Nederland

maandag 11 juni 2018

Wie kent ze niet de Gouden Boekjes. De kinderboeken met het gouden randje en prachtige illustraties verschijnen al 65 jaar in Nederland. 76 Jaar geleden zijn ze ontstaan in de Verenigde Staten en waren gelijk een verkoopsucces. De eerste 12 boekjes kostten 25 cent per stuk en waren binnen 5 maanden uitverkocht, in totaal 1,5 miljoen exemplaren. Het Gouden Boekje The Poky Little Puppy (in het Nederlands: Hondje Eigenwijs), uitgegeven in 1942 is in 2001 bestempeld als beste verkochte harde kaft kinderboek in de Verenigde Staten, met bijna 15 miljoen verkochte exemplaren. Wereldwijd zijn er sindsdien meer dan 1.500 Gouden Boekjes verschenen die in totaal mee dan 3 miljard keer zijn verkocht.

Opening Airport Library Schiphol

donderdag 22 februari 2018

Nico Dijkshoorn opende officieel op 7 september 2017 met een speciaal gedicht de geheel vernieuwde Airport Library. Een bibliotheek met zo'n 500 boeken van bekende Nederlandse auteurs, vertaald in ruim 40 talen als literair visitekaartje voor buitenlandse toeristen. Naast literatuur is er een grote selectie aan kinderboeken en boeken op het gebied van kunst, geschiedenis, fotografie, design en de stad Amsterdam. 

De Airport Library biedt naast boeken unieke touchscreens die het beste van cultureel Nederland bieden. De bibliotheek zelf is ook een staaltje van het beste op Nederlands design gebied, waarbij duurzaamheid voorop staat. Zo zijn de bijzonder verlichte kasten gemaakt van meer dan 5.500 oude bibliotheekboeken, gedoneerd door bibliotheken in heel Nederland. Het delen van verhalen staat voorop. Zo is er de zogenaamde "Travel Story"-hoek; een nog nooit eerder vertoonde manier waarin reizigers op bijzondere wijze hun beste tips over reisbestemmingen kunnen delen. Verder heeft de bezoeker speciale toegang tot Muziekweb, de grootste muziekbibliotheek van Nederland.

Sluiting Airport Library in verband met verbouwing

maandag 8 september 2014

Airport Library sluit op 10 september voorlopig haar deuren op Amsterdam Airport Schiphol. De bibliotheek moet wijken voor verbouwing en vernieuwing van de luchthaven. De bibliotheek zal dan in haar huidige vorm sluiten. Schiphol heeft de intentie om met een aantal partners de succesvolle dienstverlening in enige vorm voort te zetten. Bij een mogelijke doorstart zal de Airport Library eind 2015/begin 2016 opnieuw haar deuren openen achter de paspoortcontrole op Schiphol.

Voor miljoenen passagiers van Amsterdam Airport Schiphol was Airport Library een fantastische mogelijkheid om via boeken, filmpjes, muziek, exposities en activiteiten kennis te maken met de Nederlandse cultuur. Dit bijzondere visitekaartje van de openbare bibliotheken op Schiphol trok in vier jaar tijd ook maar liefst 1,25 miljoen bezoekers. De bibliotheek kreeg volop positieve media-aandacht én in navolging van 'onze' Airport Library zijn er wereldwijd meerdere bibliotheekvoorzieningen op luchthavens geopend.

Vier jaar Airport LIbrary

woensdag 28 mei 2014

Op 7 mei was op Schiphol een groot aantal van de betrokkenen bij Airport Library bijeen. Vertegenwoordigers van de landelijke bibliotheekorganisaties, instellingen die een bijdrage leveren aan de collectie en programmering, financiers, Schiphol en ProBiblio stonden stil bij vier jaar Airport Library.

Anne Rube, directeur ProBiblio, stelde in haar speech vast dat alle doelstellingen ruimschoots zijn gehaald. Met citaten uit artikelen over Airport Library en van bezoekers die een boodschap in het digitale gastenboek hebben achtergelaten, toonde zij het positieve effect van de luchthavenbibliotheek op het imago van Schiphol, de Nederlandse bibliotheken, de Nederlandse cultuur en zelfs Nederland als natie: 'A library in an airport … In Holland of course!'

Paul Luijten, directeur Externe relaties van Schiphol en vanuit zijn vorige functie de man die Airport Library een go gaf, vertelde dat reizigers op Schiphol de bibliotheek zeer hoog waarderen. Daardoor is zij van groot belang voor de manier waarop zij Schiphol beleven en van invloed op de hoge positie die Schiphol inneemt op de diverse lijstjes van beste luchthavens in de wereld. Ook benadrukte hij nog eens dat Schiphol graag met de Nederlandse bibliotheken blijft samenwerken om een doorstart van Airport Library te realiseren.

Natuurlijk waren vrijwel alle aanwezigen 'Airport Library-gelovigen' die het zeer spijtig vinden dat geen landelijke bibliotheekorganisatie het opdrachtgeverschap van ProBiblio wil overnemen. Er werd daarom levendig gediscussieerd over wat er misschien toch nog mogelijk is om de luchthavenbibliotheek voort te zetten na de verbouwing van de Holland Boulevard waarvoor Airport Library in september moet sluiten.

Tentoonstelling Rietveld meubels op schaal

donderdag 6 maart 2014

Van half februari tot eind april is in Airport Library op Schiphol een tentoonstelling ingericht over de meubels van Gerrit Rietveld. Rietveld (1888-1964) was niet alleen een beroemd architect, hij ontwierp ook meubels die opvielen door hun eenvoud en helderheid.

Tentoonstellingsmaker Harry Hoek bouwde honderd meubels van Rietveld na, op schaal 1:3, in hetzelfde materiaal en gebruikmakend van dezelfde constructietechnieken als in de originelen. Het resultaat was een rondreizende tentoonstelling die onder meer te zien was in de Openbare Bibliotheek Rotterdam en de bibliotheek van de TU Delft.


1 2 3 4 5 »