De Best Verzorgde Boeken

Vanaf 21 juli presenteert Airport Library de Best Verzorgde Boeken 2019. De jaarlijkse uitverkiezing van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken wordt sinds 1926 gehouden en is daarmee de oudste van Europa. In de vitrines is een kleine selectie van de complete set bekroonde boeken te zien, op het digitale expositiescherm zijn alle 33 titels te bekijken.

Nederland kent een lange traditie van uitmuntende boekverzorging. Dit betreft zowel de kwaliteit van de Nederlandse ontwerp- en uitgeeftraditie als het technische meesterschap van lithografie, drukken en binden. In ieder goed gemaakt boek ontmoeten inhoud en vorm elkaar; ieder goed gemaakt boek komt voort uit een samenwerking tussen een opdrachtgever (uitgever), een ontwerper en de grafische industrie.

De Stichting De Best Verzorgde Boeken met de verkiezing nationaal en internationaal de waardering bevorderen voor de cultuur van de boekverzorging en zij wil uitgevers en andere opdrachtgevers stimuleren om meer aandacht te besteden aan de vormgeving en de technische productie van hun uitgaven.   

In een kleine tentoonstelling laat Airport Library de Nederlandse winnende uitgaven van De Best Verzorgde Boeken 2019 zien. Van de 278 ingezonden boeken zijn door een vakjury 33 boeken bekroond. Jaarlijks ontvangt Huis van het boek, het museumvoor het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden, de complete set bekroonde boeken, die wordt opgenomen in de collectie.