De Eerste Wereldoorlog in Nederland

woensdag 28 november 2018

Loopgraven vol dood en verderf, verwoeste dorpen en steden, miljoenen ontheemde burgers. Vier jaar lang maakt de Eerste Wereldoorlog wereldwijd slachtoffers. Nederland blijft buiten de strijd. Maar het neutrale Nederland worstelt met vluchtelingen, persvrijheid, mobilisatie, schaarste en neutraliteit zelf. In de Airport Library is een tentoonstelling te zien met afbeeldingen van spotprenten die tussen 1914-1918 verschenen in de Nederlandse pers. 

Tentoonstelling Slauerhoff

maandag 1 oktober 2018

120 jaar geleden werd Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van de belangrijkste Nederlandse dichters en schrijvers van de twintigste eeuw, geboren in Leeuwarden - nu de Culturele Hoofdstad van Europa. Als scheepsarts reisde hij de wereld rond; in zijn gedichten, verhalen en romans komen exotische thema's veelvuldig terug. Ter gelegenheid van zijn 120ste geboortedag is nu in de Airport Library op Schiphol, de meest internationale plek van Nederland, een tentoonstelling aan Slauerhoff gewijd. 

65 jaar Gouden Boekjes in Nederland

maandag 11 juni 2018

Wie kent ze niet de Gouden Boekjes. De kinderboeken met het gouden randje en prachtige illustraties verschijnen al 65 jaar in Nederland. 76 Jaar geleden zijn ze ontstaan in de Verenigde Staten en waren gelijk een verkoopsucces. De eerste 12 boekjes kostten 25 cent per stuk en waren binnen 5 maanden uitverkocht, in totaal 1,5 miljoen exemplaren. Het Gouden Boekje The Poky Little Puppy (in het Nederlands: Hondje Eigenwijs), uitgegeven in 1942 is in 2001 bestempeld als beste verkochte harde kaft kinderboek in de Verenigde Staten, met bijna 15 miljoen verkochte exemplaren. Wereldwijd zijn er sindsdien meer dan 1.500 Gouden Boekjes verschenen die in totaal mee dan 3 miljard keer zijn verkocht.

Opening Airport Library Schiphol

donderdag 22 februari 2018

Nico Dijkshoorn opende officieel op 7 september 2017 met een speciaal gedicht de geheel vernieuwde Airport Library. Een bibliotheek met zo'n 500 boeken van bekende Nederlandse auteurs, vertaald in ruim 40 talen als literair visitekaartje voor buitenlandse toeristen. Naast literatuur is er een grote selectie aan kinderboeken en boeken op het gebied van kunst, geschiedenis, fotografie, design en de stad Amsterdam. 

De Airport Library biedt naast boeken unieke touchscreens die het beste van cultureel Nederland bieden. De bibliotheek zelf is ook een staaltje van het beste op Nederlands design gebied, waarbij duurzaamheid voorop staat. Zo zijn de bijzonder verlichte kasten gemaakt van meer dan 5.500 oude bibliotheekboeken, gedoneerd door bibliotheken in heel Nederland. Het delen van verhalen staat voorop. Zo is er de zogenaamde "Travel Story"-hoek; een nog nooit eerder vertoonde manier waarin reizigers op bijzondere wijze hun beste tips over reisbestemmingen kunnen delen. Verder heeft de bezoeker speciale toegang tot Muziekweb, de grootste muziekbibliotheek van Nederland.

Sluiting Airport Library in verband met verbouwing

maandag 8 september 2014

Airport Library sluit op 10 september voorlopig haar deuren op Amsterdam Airport Schiphol. De bibliotheek moet wijken voor verbouwing en vernieuwing van de luchthaven. De bibliotheek zal dan in haar huidige vorm sluiten. Schiphol heeft de intentie om met een aantal partners de succesvolle dienstverlening in enige vorm voort te zetten. Bij een mogelijke doorstart zal de Airport Library eind 2015/begin 2016 opnieuw haar deuren openen achter de paspoortcontrole op Schiphol.

Voor miljoenen passagiers van Amsterdam Airport Schiphol was Airport Library een fantastische mogelijkheid om via boeken, filmpjes, muziek, exposities en activiteiten kennis te maken met de Nederlandse cultuur. Dit bijzondere visitekaartje van de openbare bibliotheken op Schiphol trok in vier jaar tijd ook maar liefst 1,25 miljoen bezoekers. De bibliotheek kreeg volop positieve media-aandacht én in navolging van 'onze' Airport Library zijn er wereldwijd meerdere bibliotheekvoorzieningen op luchthavens geopend.


1 2 3 4 5