Spacer

Fototentoonstelling De Mix in de Airport Library op Schiphol

Twee fotografen één van vroeger en één van nu

De Mix is een serie foto-opdrachten waarin hedendaagse Nederlandse fotografen zich laten inspireren door bestaand fotografisch werk uit een prive of museum collectie. Dat levert verrassende combinaties van fotografen en werken op. Van 31 januari tot en met 31 maart staan vier series van De Mix centraal in de Airport Library op Schiphol: De Koe met werk van Hans van der Meer (1955) en Cas Oorthuys (1908-1975), Missie met Andrea Stultiens (1974) en Paul Julien (1901-2001), Schiphol Slumberland met Jannes Linders (1955) en Frits J. Rotgans (1912-1978) en De Boswachter met fotografenduo Blummers & Schumm (1969) en Adolphe Burdet (1860-1940).

Vier onderwerpen, acht fotografen

In De Koe staat de veranderende wereld van de Nederlandse koe centraal. Cas Oorthuys fotografeerde in 1948 nog melkveehouders die op een krukje in het land melken. Hans van der Meer registreert het boerenbedrijf dat rekening moet houden met de hedendaagse maatschappelijke discussies.

In Missie trekt Andrea Stultiens met de foto’s van  Paul Julien, die hij in  1932 maakte in Liberia en in 1933 en 1947 in Sudan, naar deze landen. Door plaatselijke samenwerking met verhalenvertellers, journalisten en fotografen wordt er waarde toegevoegd aan de beelden van Julien, waarbij zowel de Westerse als de Afrikaanse context een rol spelen.

In Schiphol Slumberland geven Frits J. Rotgans en Jannes Linders twee radicaal verschillende werelden en visies op een en dezelfde herkenbare locatie: luchthaven Schiphol.

In De Boswachter hebben Blommers & Schumm negentien boswachters in de natuurgebieden van Schoorl en Egmond geportretteerd in verrassende, ontspannen poses. Blommers & Schumm hebben een selectie gemaakt van ingekleurde foto’s van het begin van de 20e eeuw van Adolphe Burdet met nestjes van eieren die, in de context van De Boswachter een vervreemdend eigentijds karakter krijgen.

Gedicht en reizende publicatie

Dichter Ester Naomi Perquin (1980) maakte speciaal bij deze tentoonstelling een gedicht geïnspireerd op de thema’s van de series en het gedachtengoed van De Mix. Perquin kreeg onder meer de Anna Blamanprijs, de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs voor haar werk. Ze schrijft voor onder meer de Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Het gedicht van Perquin en alle foto’s van de serie zijn gebundeld in een publicatie. Exemplaren van de publicatie worden gedurende de tentoonstelling in de Airport Library weggegeven aan bezoekers. Zo reist de tentoonstelling met de reizigers op Schiphol de wereld over.

Over

De Mix is een project bedacht en uitgevoerd door Stichting Beeldmix met steun van het Mondriaan Fonds. Stichting Beeldmix bedankt het Nederlands Fotomuseum, het Fries Museum, Limburgs Museum, Nationaal Militair Museum en Museum Kranenburgh voor de goede samenwerking.

 

© (1967) Frits J. Rotgans / Nederlands Fotomuseum
Passagiers in het door Kho Liang-Ie ontworpen interieur bij gate B-30. De Venezolaanse
Luchtvaartmaatschappij Viasa, ging in 1997 failliet.
Schiphol Slumberland ten tijde van Frits J. Rotgans. 

© (2017) Jannes Linders
Holland Boulevard, Hollands kamerlandschap. Occupy