Spacer

65 jaar Gouden Boekjes in Nederland

Wie kent ze niet de Gouden Boekjes. De kinderboeken met het gouden randje en prachtige illustraties verschijnen al 65 jaar in Nederland. 76 Jaar geleden zijn ze ontstaan in de Verenigde Staten en waren gelijk een verkoopsucces. De eerste 12 boekjes kostten 25 cent per stuk en waren binnen 5 maanden uitverkocht, in totaal 1,5 miljoen exemplaren. Het Gouden Boekje The Poky Little Puppy (in het Nederlands: Hondje Eigenwijs), uitgegeven in 1942 is in 2001 bestempeld als beste verkochte harde kaft kinderboek in de Verenigde Staten, met bijna 15 miljoen verkochte exemplaren. Wereldwijd zijn er sindsdien meer dan 1.500 Gouden Boekjes verschenen die in totaal mee dan 3 miljard keer zijn verkocht.

In 1953 verscheen het eerste Nederlandse Gouden Boekje, Pietepaf, het circushondje, bij Uitgeverij De Bezige Bij. Vanaf 2001 heeft uitgeverij Rubinstein de rechten overgenomen en brengt de Gouden Boekjes in verschillende formaten uit. Sinds de overname zijn er zo'n 2 miljoen boekjes verkocht in Nederland en België. 

Er zijn meer dan 50 Gouden Boekjes van Nederlandse origine verschenen met bijdragen van o.a. Thé Tjong Khing, Freek de Jonge, Sieb Posthuma, Jan Paul Schutten, Koos Meinderts, Harmen van Straaten, Paulien Cornelisse, Charlotte Dematons en Fiep Westendorp. Rubinstein werkt ook samen met bedrijven om op maat een Gouden Boekje te maken ter ere van een jubileum of bijzondere gebeurtenis. Zo werkte Rubinstein samen met o.a. het Rijksmuseum, Schiphol en Van Gogh Museum.

In de vitrines van de Airport Library is deze zomer een selectie van Gouden Boekjes te zien in verschillende talen om het 65-jarige jubileum van Gouden Boekjes in Nederland te vieren. En in de bibliotheek zelf hebben we ook een mooie selectie.
De tentoonstelling is samengesteld door Uitgeverij Rubinstein in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds.

www.goudenboekjes.nl

www.rubinstein.nl

www.letterenfonds.nl