Spacer

Opening Airport Library Schiphol

donderdag 22 februari 2018

Nico Dijkshoorn opende officieel op 7 september 2017 met een speciaal gedicht de geheel vernieuwde Airport Library. Een bibliotheek met zo'n 500 boeken van bekende Nederlandse auteurs, vertaald in ruim 40 talen als literair visitekaartje voor buitenlandse toeristen. Naast literatuur is er een grote selectie aan kinderboeken en boeken op het gebied van kunst, geschiedenis, fotografie, design en de stad Amsterdam. 

De Airport Library biedt naast boeken unieke touchscreens die het beste van cultureel Nederland bieden. De bibliotheek zelf is ook een staaltje van het beste op Nederlands design gebied, waarbij duurzaamheid voorop staat. Zo zijn de bijzonder verlichte kasten gemaakt van meer dan 5.500 oude bibliotheekboeken, gedoneerd door bibliotheken in heel Nederland. Het delen van verhalen staat voorop. Zo is er de zogenaamde "Travel Story"-hoek; een nog nooit eerder vertoonde manier waarin reizigers op bijzondere wijze hun beste tips over reisbestemmingen kunnen delen. Verder heeft de bezoeker speciale toegang tot Muziekweb, de grootste muziekbibliotheek van Nederland.

In samenwerking met uitgevers, boekhandels, bibliotheken, musea, universiteiten en andere organisaties gaat de Airport Library vanaf 2018 geregeld evenementen, zoals boekpresentaties, minicollecges en tentoonstellingen organiseren. De bedoeling is om belangrijke schrijvers en wetenschappers hier tijdens hun verblijf op Schiphol te ontvangen en hun kennis en kunde met de bezoekers te delen. 

Schiphol was de eerste luchthaven ter wereld met een zogenaamde airport library. In 2010 werd deze geopend. Al snel werd de Airport Library uitgeroepen door buitenlandse bezoekers tot één van de best gewaardeerde plekken op Schiphol. Meerdere luchthavens hebben hierdoor inmiddels een eigen airport library. De huidige vernieuwde Schiphol Airport Library is wederom bedoeld als unieke state-of-the-art publiekstrekker. De Airport Library is dan ook 24 uur per dag, zeven dagen per week open. De Airport Library bevindt zich in het gebied achter de security en is onderdeel van de Holland Boulevard. Dit is een verrassend en uniek gebied, waar kunst, boeken en cultuur samenkomen. Er is van alles te beleven; van een museumbezoek (Rijksmuseum) tot het krijgen van een heerlijke spabehandeling of ontspannend lezen in de vernieuwde Airport Library.

De Airport Library is een project van stichting CPNB, de bibliotheken, uitgevers, boekhandels en diverse culturele partners met financiering door het Ministerie van OCW.