Spacer

Tentoonstelling Tonke Dragt en Guus Kuijer

dinsdag 3 december 2013

Tot half februari is in Airport Library op Schiphol een nieuwe expositie ingericht. In samenwerking met uitgeverijen Querido en Leopold worden diverse vertalingen van twee Nederlandse bestsellers voor kinderen getoond: De brief voor de koning van Tonke Dragt en Het boek van alle dingen van Guus Kuijer.

De brief voor de koning is een Nederlandse klassieker en ook in het buitenland al jaren een succes. In vijftien talen werd Dragts roman al vertaald. Naast de sinds kort verschenen Engelse vertaling zijn op de Airport Library ook de vertalingen in de andere talen (Catalaans, Deens, Duits, Estisch, Frans, Grieks, Indonesisch, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Spaans en Tsjechisch) te zien.

Op de expositie zijn daarnaast diverse uitgaven van Het boek van alle dingen van Guus Kuijer in het Duits, Engels, Frans, IJslands, Italiaans, Japans, Koreaans, Macedonisch, Nederlands, Pools, Portugees, Sloveens, Spaans en het Zweeds te zien. Zodra de vorige week in Sint Petersburg gepresenteerde Russische vertaling binnen is, zal deze aan de tentoongestelde collectie worden toegevoegd.

Tonke Dragt
De brief voor de koning (1962), is een van de meest gewaardeerde Nederlandse kinderboeken ooit. In 1963 werd het gekozen tot Kinderboek van het jaar en sinds verschijning werd het al meer dan dertig keer herdrukt. In 2004 werd het zelfs bekroond met de Griffel der Griffels, als het beste boek van alle in de vijftig jaar daarvoor bekroonde Nederlandse kinderboeken.

Guus Kuijer
Guus Kuijer beschouwt Het boek van alle dingen (2004) als zijn belangrijkste kinderboek. Hij debuteerde als kinderboekenauteur in 1975 met Met de poppen gooien, waarvoor hij gelijk de Gouden Griffel ontving. Vier jaar later ontving hij de hoogste Nederlandse onderscheiding: de Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur. Inmiddels heeft Kuijer meer dan dertig kinderboeken op zijn naam staan. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal staat Kuijer in hoog aanzien: in 2012 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), de ‘Nobelprijs voor kinder- en jeugdliteratuur’. Zijn werk is in meer dan twintig verschillende talen verschenen.

Bekijk de video: