Spacer

Vier jaar Airport LIbrary

Op 7 mei was op Schiphol een groot aantal van de betrokkenen bij Airport Library bijeen. Vertegenwoordigers van de landelijke bibliotheekorganisaties, instellingen die een bijdrage leveren aan de collectie en programmering, financiers, Schiphol en ProBiblio stonden stil bij vier jaar Airport Library.

Anne Rube, directeur ProBiblio, stelde in haar speech vast dat alle doelstellingen ruimschoots zijn gehaald. Met citaten uit artikelen over Airport Library en van bezoekers die een boodschap in het digitale gastenboek hebben achtergelaten, toonde zij het positieve effect van de luchthavenbibliotheek op het imago van Schiphol, de Nederlandse bibliotheken, de Nederlandse cultuur en zelfs Nederland als natie: 'A library in an airport … In Holland of course!'

Paul Luijten, directeur Externe relaties van Schiphol en vanuit zijn vorige functie de man die Airport Library een go gaf, vertelde dat reizigers op Schiphol de bibliotheek zeer hoog waarderen. Daardoor is zij van groot belang voor de manier waarop zij Schiphol beleven en van invloed op de hoge positie die Schiphol inneemt op de diverse lijstjes van beste luchthavens in de wereld. Ook benadrukte hij nog eens dat Schiphol graag met de Nederlandse bibliotheken blijft samenwerken om een doorstart van Airport Library te realiseren.

Natuurlijk waren vrijwel alle aanwezigen 'Airport Library-gelovigen' die het zeer spijtig vinden dat geen landelijke bibliotheekorganisatie het opdrachtgeverschap van ProBiblio wil overnemen. Er werd daarom levendig gediscussieerd over wat er misschien toch nog mogelijk is om de luchthavenbibliotheek voort te zetten na de verbouwing van de Holland Boulevard waarvoor Airport Library in september moet sluiten.

Video

Tijdens de bijeenkomst werd een filmpje getoond, dat een mooie indruk geeft van vier jaar Airport Library.