Over Airport Library

Onze nationale luchthaven Schiphol profileert zich niet als een gewone luchthaven maar als een AirportCity, met alle voorzieningen van een grote stad. Vanuit de gedachte dat een stad ook een bibliotheek heeft, is een vertegenwoordiging van de Nederlandse openbare bibliotheken in 2006 gestart met het ontwikkelen van ideeën voor een bibliotheek op Schiphol.

Airport Library richt zich op passagiers op intercontinentale vluchten. Deze passagiers moeten vaak lang wachten op hun (vervolg)vlucht. Airport Library biedt deze reizigers een verrassende, inspirerende manier om hun wachttijd te besteden en energie op te doen voor het vervolg van hun reis. Tegelijkertijd kan de Nederlandse cultuur zich op een aantrekkelijke wijze presenteren.

Voor de Nederlandse openbare bibliotheken is Airport Library de eerste permanente luchthavenbibliotheek ter wereld, een uniek middel om zich te profileren, zowel nationaal als internationaal. Airport Library is in de kern een zitgebied met toegevoegde waarde. Het hoofdthema van het multimediaal aanbod is de Nederlandse cultuur. Zo kunnen de miljoenen transferreizigers die alleen maar even in Nederland zijn om over te stappen toch een indruk van de cultuur van ons land krijgen.

De dienstverlening van Airport Library bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Vertaalde Nederlandse fictie in dertig talen
  • Fotoboeken, fotopresentaties, filmpjes en kleine exposities die een beeld geven van de Nederlandse cultuur
  • Muziek van Nederlandse musici

Airport Library is een verblijfsbibliotheek voor ter plekke lezen, kijken en luisteren. Het biedt hoogtepunten op het gebied van Nederlandse architectuur, beeldende kunst, vormgeving, mode en geschiedenis. Afzonderlijke aandacht is er voor onze hoofdstad Amsterdam.

Airport Library is geheel gebaseerd op zelfbediening. Bezoekers vinden gemakkelijk hun weg en zullen zich helemaal thuis voelen in deze unieke openbare bibliotheek.